Jeg behandler følgende fordøjelsesrelaterede emner her på siden:

Diare – Forstoppelse – Luft i maven, oppustethed – Dårlig ånde (halitosis) –
Mavesyre – Mavesår (ulcus duodeni, ulcus ventriculi) – Irritabel tyktarm –
Morbus Chrons – Hæmorider

Diare

Diare kan forekomme ved mange forskellige ubalancer og sygdomstilstande i tarm, bugspytkirtel og lever/galdesystemet, men også ved endokrine (hormonelle) lidelser og psykosomatisk lidelser. Der kan også være tale om forgiftning, infektion og parasitter, og sygdommen bør tages alvorlig, ikke mindst, når der er tale om mulig dehydrering og saltmangel, især i spædbørn.

Tyndtarmen omsætter mere væske end tyktarmen, og derfor er en tyndtarmsdiaré tyndere, mere voluminøs og mere farlig. En tyktarmsdiaré er mindre, men mere ”muskulær” og kan være meget frekvent.

Det er ud fra disse sygdomsparametre man kan skelne mellem om det er en overskudstilstand eller en underskudstilstand, inden man påbegynder behandlingen med akupunktur.

Akupunktur er en meget effektiv behandling mod diverse tarmlidelser og deriblandt diare.

Forstoppelse – Luft i maven, oppustethed

Forstoppelse defineres enten subjektivt som vanskelig afføring eller objektiv som en afføringsfrekvens på mindre end én gang hver 2-3. dag. I et vestligt kultursamfund kan de fleste tilfælde af forstoppelse relateres til enten dårlige (fiberfattige) kostvaner, stress- og rytmeproblemer eller mangel på motion. Udtørring, feber, graviditet, myxødem, og udfyldninger der blokerer for afføringen, er eksempel på andre, mindre almindelige årsager.

I den Traditionelle Kinesiske Medicins perspektiv er relevante problemer: udtørring pga febervarme, en stagnation, eller en træg peristaltik (tarmbevægelse) og det er ud disse perspektiver at jeg med stor succes behandler forstoppelse med akupunktur.

Kinesisk Medicin betragter ovennævnte problem som en direkte ubalance mellem leveren og fordøjelsessystemet. Når vi f.eks. udsættes for stress og stærke følelsesmæssige svingninger, stagnerer leverens energi. Her bogstavelig talt bombarderer leveren maven. Fordøjelsen kommer ud af balance og ovennævnte problemer opstår.

Dårlig ånde (halitosis)

Dårlig ånde ses ved fugtig varme med forrådnelse i mund og mave. Forrådnelsesprodukterne er tegn på stagnation af ”gammel varme” i M-meridianen, og netop stagnation kan så også medføre at maveenergien M-qi som kineserne kalder den omdannes til M-ni som vil føre forrådnelsen op og ud af udåndingsluften.

Den Traditionelle Kinesiske behandling af en sådan tilstand består i at køle mave varmen og vende maveenergien den rette ved igen, nemlig nedad og ikke op og ud af udåndingsluften.

Den er en rimelig simpel og effektiv behandling med nogle enkelte nåle på maven og på arme og fødder.

Mavesyre

Problemer med mavesyre, er noget mange mærker til. Et af de mest kendte problemer kaldes ”reflux”, og når den nederste del af spiserøret ikke lukker ordentligt, og mavesyre derfor kan løbe op i spiserøret. Dette kan give en brændende fornemmelse og trykken bag brystbenet.

For lidt mavesyre, er et problem som tit er overset.

Anden del af fordøjelsen starter i mavesækken (første del er når du tygger maden). I mavesækken udskilles syre, til nedbrydelse af maden, og sammen med den syre udskilles bl.a. enzymet pepsin, som har til primær funktion at nedbryde proteinerne i maden.

Mængden af pepsin afhænger af mængden af mavesyre, og derfor har vi også dårligere nedbrydelse af proteiner når der er for lidt mavesyre. Får vi ikke nedbrudt proteinerne, kan de være med til at trigge autoimmune lidelser, allergi eller fødevareintolerance.

Mavesyren er også vigtigt som ”first line of defence” til at nedbryde de bakterier der måtte komme ned i maven sammen med maden. Det gælder også bakterien Helicobacter pylori der er årsagen bag mavesår.

Behandling

Under min behandling vil jeg give en grundig vejledning vedr. kost. Til eksempel kan siges at kaffe, alkohol og chokolade er 3 af de største producenter af mavesyre.

Behandlingen med akupunktur kan både hjælpe i tilfælde af ”reflux” og for meget mavesyre, ligesom den kan medvirke til at øge produktionen af mavesyre, i det tilfælde hvor du har for lidt.

Akupunktur er i det hele taget effektiv når det kommer til regulering af fordøjelsens forskellige funktioner.

Mavesår (ulcus duodeni, ulcus ventriculi)

Mavesårssmerter er afgrænsede epigastriske smerter, der ved ventrikelsår forværres af indtagelse af mad, mens der ved duodenalsår ses en umiddelbar lindring og en forsinket (2-4 timer) smerteforværring. Den primære komplikation ved mavesår er blødning.

Der kan være flere årsager til mavesår, det kan være infektion med Helicobacter pylori, men også irriterende substanser og psykosomatiske faktorer så som stress influerer på sygdommen.

I Kinesisk fortand er der tale om en stagnation i maveenergien, og en lever i ubalance, eller en svækkelse i dit system. Det handler om at finde den nøjagtige kinesiske diagnose så jeg kan iværksætte en succesfuld behandling med akupunkturen.

Akupunkturen er utrolig effektiv når det kommer til regulering af fordøjelsens forskellige funktioner.

Irritabel tyktarm

Begrebet irritabel tyktarm dækker over mange forskellige forstyrrelser af mave-tarm funktionen. Det er en meget almindelig lidelse, idet mellem 10 og 22 procent af alle voksne har symptomer, der passer til lidelsen, lidt flere kvinder end mænd.

Symptomerne er først og fremmest smerter og uro i maven, rumlen, kvalme, oppustethed, skiftende afføring fra diare til forstoppelse. Det er karakteristisk, at symptomerne forværres, efter at man har spist.

I forbindelse med behandlingen, vil jeg afdække årsagen til lidelsen, kan det være:

  • Kost
  • Stress
  • Bekymringer

Viser det sig at du indtager de forkerte madvarer ift. hvad der er godt for dig, vil jeg give dig en nyttig kostvejledning inden jeg vil give dig akupunktur for at hjælpe dit fordøjelsessystem på ret køl igen.

Morbus Chrons

Morbus Chron er en kronisk betændelsestilstand, som i perioder giver mavesmerter og diare samt vægttab, afløst af perioder med få eller ingen symptomer. Sygdommen rammer typisk det sidste stykke af tyndtarmen og/eller tyktarmen, men kan ramme hele mavetarmkanalen.

De syge steder i tarmen bliver røde og hævede, og der kan komme sår, som undertiden bløder.

Man kan ikke helbrede Crohn sygdom, men generne kan dæmpes, og hertil er akupunkturen et fantastisk redskab. I akupunkturen arbejder man med varmen og det kineserne kalder den toksiske hede i tarmene, og for en stor del skaber generene, og kan give diare, tarmkolik, mavepine og periodisk feber, samt tarmblødningerne. Ved hjælp af akupunkturen kan man holde sygdommen på et niveau, så det ikke forringer livskvaliteten i en grad hvor man bliver hæmmet i sin hverdag.

Hæmorider

Akupunktur mod hæmorider. Hæmorider er udvidede ”åreknuder”, nogle mennesker er prædisponeret for det. Forværrende faktorer er svagt bindevæv, overvægt, tunge løft, forstoppelse. Fremfald af indvendige hæmorroider kan føre til afklemning og blødning. Vestlig terapi består i livsstilsterapi (vægttab, kost, mm.) og om nødvendigt, operation.

I den Traditionelle Kinesiske Medicin og dermed akupunkturen vil jeg arbejde med Milt meridianen som har en bærende funktion og holder tarm og livmoder etc. oppe, man vil styrke den og samtidig arbejde med den lokale fugt der er i tarmen, blødninger skyldes enten at blodet ikke holdes inde i blodkarrerne og igen er det milt-meridianen som skal styrkes for holdefunktionen. Det kan også være at jeg skal se på en varme og stagnation problematik.

Jeg kan behandle specielle punkter på kroppen, men jeg har også rigtig god erfaring med øreakupunktur, når jeg behandler for hæmorroider.