Akupunktur Århus – i den Traditionelle Kinesiske Medicin findes der forskellige behandlingsformer.
Her er en kort præsentation af de akupunkturbehandlinger, jeg arbejder med i min klinik her i Aarhus.

Akupunktur

IMG_3115Den klassiske akupunktur går flere tusinde år tilbage og er brugt i Østen som en naturlig behandlingsform. I 1976 startede Verdensorganisationen World Health Organisation (WHO) med at afholde kurser i Akupunktur og organisationen har siden udarbejdet en positiv liste over talrige lidelser, som kan behandles med akupunktur. Akupunkturen vinder mere og mere indpas også i vores verdensdel. Akupunkturbehandlinger betragtes ikke blot som et supplement til den traditionelle behandling, men ofte som et udmærket redskab når den traditionelle medicin må melde pas. Vi har for alvor taget den naturlige behandlingsform til os, med dens muligheder for at bruge de ressourcer kroppen har for at helbrede sig selv.

Vi har akupunkturpunkter fordelt over hele kroppen. Disse punkter ligger på de såkaldte meridianer (en slags energibaner) og meridianerne er hver især forbundet med kroppens organer (feks mavemeridianen, nyremeridian, hjertemeridian etc.) og ved at stimulere disse punkter via indstik med ultra tynde sterile akupunkturnåle, kan vi iværksætte kroppens egen evne til at helbrede sig selv. Vi kan for eksempel stimulere immunforsvaret, som er det vigtigste forsvar vi besidder for at bevare en sund krop. Med et velfungerende immunforsvar kan vi undgå ikke blot forkølelse og influenza, men også mere alvorlige sygdomme.

Kroppens homøostase (du kan kalde det ligevægt) balanceres via akupunkturen. Hele akupunkturens virkemåde er homøostatisk. Den virker igennem det autonome nervesystem og hormonsystemet og igennem frigørelse af hæmmende eller fremmende neurotransmittere. Du har sikkert hørt om yin og yang. Yin og yang er komplementære til hinanden; dvs. er der for meget af det ene, bliver der for lidt af det andet. Det er vigtigt, at der er balance i det forhold. Ved en ubalance, f.eks. med for meget yang, skabes der et misforhold, og sygdom opstår. Akupunkturen er et fantastisk redskab til at regulere yin og yang i kroppen, så der skabes balance og dermed helbredelse.

Sådan foregår akupunkturbehandlingen

DSC03483En behandling med akupunktur i min klinik starter med en samtale med dig, hvor jeg vil danne mig et indtryk af din generelle helbredstilstand. Vi taler om eventuelle søvnproblemer, fordøjelsesproblemer etc. Lider du måske af træthed, svimmelhed, kvalme eller andet ubehag. Efter en indgående samtale vil jeg have et billede af din tilstand og kan stille en diagnose. For at underbygge min diagnose vil jeg lave en tunge- pulsdiagnose, hvor at jeg ved at måle din puls på flere steder på håndleddet får indikationer om eventuelle ubalancer i din krop, og det samme gælder for tungediagnosen. Tunge- og pulsdiagnose er samtidig et redskab til at følge behandlingens udvikling.

Det er nu tid til at sætte nåle i og du skal nu lægge dig godt til rette på behandlerbriksen. Når du er klar, begynder jeg at sætte nålene i de punkter, som diagnosen foreskriver. Du vil næsten intet mærke; blot et prik og nålen sidder i og kan nu arbejde med at genetablere balancen i din krop. Du ligger så med nålene i ca. 25 til 30 min.

Efter behandlingen med akupunktur kan der være nogle gode råd, jeg vil give dig med hjem evt. vedr. kost eller andet. Vi aftaler, hvornår vi skal ses igen til en ny behandling. Det vil ofte være en uge efter, alt afhængig af diagnosens karakter selvfølgelig.

Drejer det sig om smertebehandling, kan du måske føle effekten med det samme, men ofte vil der først være en mærkbar respons efter 2 til 3 behandlinge. Det er vigtigt, at du er indstillet på et behandlingsforløb af kortere eller længere varighed. Jeg forsøger, så vidt muligt, at give dig en vurdering af forløbets varighed den første gang vi ses.

Øreakupunktur

Øreakupunkturen er en form for mikrokosmos-akupunktur, hvor et lille afgrænset område på kroppen bruges diagnostisk og terapeutisk som en slags projektion af hele kroppen. Man kan tale om et anatomisk landkort hvor hvert lille punkt på landkortet kan henføres til et specielt anatomisk sted på kroppen.

Den moderne vestlige øreakupunktur, der startede med franskmandens Nogiers aurikuloterapi i 50’erne, tager sit udgangspunkt i medicinske diagnoser og anatomisk-fysiologisk viden.

Øreakupunkturen er specielt velegnet til sportsskader, gigt og i det hele taget smerter. Desuden har jeg haft stor succes med øreakupunktur i forbindelse med afvænning ved misbrug af sukker, alkohol, samt ved rygeafvænning. Øreakupunktur er også særdeles velegnet i forbindelse med søvnforstyrrelser, vægtproblemer, migræne, fordøjelsesproblemer, hormonelle ubalancer, og meget andet.

I min behandling har jeg valgt aldrig at bruge øreakupunkturen alene, men som et supplement til kropsakupunkturen for derved at sikre en mere langsigtet effekt.

Nålene, der bruges til øreakupunktur, kan enten være normale akupunkturnåle, eller de såkaldte permanåle og fordelen ved permanåle er, at nålen bliver siddende et par dage, hvilket er specielt vigtigt ved misbrug og afhængighedssymptomer, hvor det er nødvendigt at mindske ubehag i forbindelse med eventuelle abstinenser.

Akupressur

Metoden består i vedvarende tryk på punktet eller i massage af punkter og meridianer. Fordelen her er, at man kan bruge hele det teoretiske og diagnostiske apparat bag akupunkturen uden at stikke med nåle og det er en særdeles velegnet til børn, som er for små til nålestik eller måske er bange for nåle. Jeg råder ofte patienten til selv at bruge akupressuren. Det kan være gavnligt at stimulere nogle specifikke punkter i forbindelse med smerter. I andre tilfælde, hvor en hyppig stimulation af punktet er nødvendig, f.eks. i forbindelse med fertilitetsbehandling.

Cupping

I den Traditionelle Kinesiske Medicin, behandler man også med “cupping”, hvor man sætter en koplignende genstand på kroppen. Koppen suger sig fast og der skabes et undertryk under koppen. Denne behandling er meget effektiv. Den øger blodgennemstrømningen på netop det sted koppen sidder og afslapper spændte muskler på en behagelig måde. Ved den kraftige blodgennemstrømning sker der ligeledes en udrensning i bindevævet, hvis der er tale om kraftig ophobning af affaldsstoffer og man undgår således inflammatoriske tilstande, som ofte er meget smertefulde.

Cupping er specielt velegnet ved led og muskelsmerter, men er også effektiv mod appelsinhud.

I min behandling anvender jeg “cupping”, hvis der er tale om smerter i bevægeapparatet, hvor der er brug for en ekstra indsat for at løsne muskler. I dette tilfælde kan det være et fantastisk supplement til akupunkturen.

Urtemedicin

Normalt giver jeg mine patienter kostvejleding, hvor jeg skønner det er gavnligt, og i de tilfælde, hvor det er nødvendigt, kan jeg også ordinære urtemedicin. Et eksempel kunne være ved adjuvant behandling i forbindelse med kræft. Når patienten er i kemoterapi, bliver kroppens immunforsvar sat på en meget hård prøve og kroppen har brug for en speciel og ekstra styrkelse af immunforsvaret. I sådanne tilfælde vil urtemedicinen være på sin plads. Desuden skal man ved nogle kræftformer være varsom med nålene og her er urtemedicinen et rigtig godt redskab. Dette er blot et eksempel og der vil være mange andre tilfælde, hvor urtemedicin kan indgå i behandlingen som et godt supplement.

Moxa

Moxa betyder varmeterapi. Udtrykket bruges både om terapien selv og om den tørrede, præparerede og pulveriserede moxa-urt, der afbrændes til at producere varmen. Moxaurten er presset til en cigarlignende genstand, som holdes over punktet. Moxa anvendes især ved underskudstilstande, både akut og kronisk, smerter og stoflige “sammenhobninger” (svulster).

Denne form for behandling kan være velegnet ved infertilitet, lyskebrok, akut og kronisk gastroenteritis, diaré og mavepine samt ødemer.